Какъв е вашият риск от дефицит на В12?

Дефицитът на В12 не е като шарката или навехнатия глезен. Няма очевиден симптом като обрив или оток, който да помогне на вас или лекаря да постави незабавна диагноза. Вместо това са налице признаци и симптоми, които биха могли да говорят за недоимък, и рискови фактори, които увеличават вероятността от такъв. За да разберете дали и вие сте в опасност от кобаламинов дефицит, трябва да ги познавате и ако ги забележите, да уведомите лекаря си за това.

Колкото по-рано се уточни проблемът, толкова по-добри са шансовете за пълно възстановяване.

Как да разберете дали сте в риск? На следващите страници ще намерите въпросник с рисковите фактори и симптомите, най-често свързвани с дефицит на В12, както и точките, съответстващи на всеки от тях. За улеснение сме го разделили на категории. За да определите своя риск, съберете точките си от всички категории и проверете резултата в таблицата накрая. Ако попълвате въпросника вместо свой близък, просто отговаряйте така, както би отговорил той.


Какъв е вашият риск?

1. Неврологични симптоми

Ако имате някой от посочените по-долу симптоми, отбележете си две точки. Ако са повече от един, дайте си по една точка за всеки допълнителен симптом.

– Имате ли усещане за иглички, изтръпване или парене в ходилата, дланите, ръцете и/или краката?
– Имате ли диагноза за диабетна или периферна невропатия?
– Страдате ли от слабост в ръцете и/или краката?
– Страдате ли от замайване или световъртеж?
– Случва ли ви се да падате често?
– Забелязали ли сте (вие или околните) необичайни промени в движенията ви – например, да ходите тромаво или широко разкрачени, или да сте започнали да пишете нечетливо?
– Забелязали ли сте проблеми с паметта си или мисленето – например затруднения при запомнянето на имена и дати, при събиране на числа или други сметки? Случва ли ви се да се чувствате объркани и дезориентирани? Страдате ли от проблеми с паметта или други симптоми на деменция?
– Трудно ли се ориентирате за частите на тялото си, без да ги гледате? (Трудно ли ви е например да ходите в тъмното, ако не виждате краката си?)
– Струват ли ви се изкривени възприятията ви за докосване или болка?
– Казвал ли ви е лекар, че имате прекалена мускулна спастичност (липса на координация и прекомерни съкращения на мускулите)?
– Имате ли тремор?
– Страдате ли от уринна или фекална инконтиненция?
– Страдате ли от импотентност?
– Имате ли нарушения или загуба на зрението или отклонения при тестове за зрителни предизвикани (евокирани) потенциали?

2. Психиатрични симптоми

Ако имате някой от посочените по-долу симптоми, отбележете си две точки. Ако са повече от един, дайте си по една точка за всеки допълнителен симптом.

– Преживявате ли необичайни промени в характера? Случва ли се например приятелите ви да казват, че не се държите като себе си, или да ви се струва, че сте по-раздразнителни от обичайното?
– Чувствате ли необичайна апатия или потиснатост? Диагностицирали ли са ви някога с депресия, в т.ч. следродилна? Спохождали ли са ви мисли за самоубийство?
– Имате ли халюцинации и налудности?
– Проявявате ли насилие?
– Диагностицирали ли са ви с друга форма на психоза или психично заболяване, в т.ч. шизофрения или биполярно разстройство?
– Чувствате ли се по-параноични от обикновено по отношение на действията или намеренията на другите хора?

3. Хематологични признаци (кръвни аномалии)

Ако имате някой от посочените по-долу симптоми, отбележете си две точки. Ако са повече от един, дайте си по една точка за всеки допълнителен симптом.

– Имате ли уголемени ертироцити (макроцитоза)?
– Имате ли твърде малки еритроцити, железен дефицит или желязодефицитна анемия?
– Имате ли анемия (нисък хемоглобин)? Имате ли понижени тромбоцити или левкоцити?

4. Гастроинтестинални рискови фактори

Ако имате някой от посочените по-долу симптоми, отбележете си две точки. Ако са повече от един, дайте си по една точка за всеки допълнителен симптом.

– Поставяли ли са ви диагноза възпаление и/или загуба на стомашна лигавица (стомашна атрофия)?
– Установено ли е намалено количество на стомашните киселини?
– Страдате ли от гастрит?
– Страдате ли от язва?
– Имате ли гастроезофагеален рефлукс (ГЕР)?
– Имате ло дивертикулоза?
– Имате ли открили предракови стомашно-чревни образувания или рак на храносмилателната система?
– Претърпявали ли сте стомашно-чревна резекция (частична или пълна гастректомия), операция за стомашен байпас за намаляване на теглото или частично или пълно отстраняване на илеума (последната част на тънкото черво)?
– Имате ли синдром на неправилно усвояване като болест на Крон, възпаление на червата, синдром на раздразненото черво или цьолиакия (глутенова ентеропатия)?
– Имате ли близки с автоимунна пернициозна анемия?
– Имате ли бактериален свръхрастеж в тънкото черво?
– Имате ли тения или други чревни паразити?

5. Общи рискови фактори

За всеки от изброените тук фактори си отбележете по една точка.

– Над 60 години ли сте?
– Имате ли проблем с щитовидната жлеза или автоимунно заболяване – лупус, инсулин-зависим диабет, ревматоиден артрит, тиреоидит на Хашимото, болест на Грейвс, болест на Адисън, витилиго, хипогамаглобулинемия или агамаглобулинемия?
– Имали ли сте някога злокачествено заболяване? Лекувани ли сте с химиотерапия или лъчетерапия?
– Подлагали ли сте се на операция, в т.ч. дентална, с употреба на диазотен оксид (райски газ)?
– Употребявате ли диазотен оксид като наркотик?
– Спазвате ли вегански, вегетариански, макробиотичен или суровоядски режим на хранене?
– Алкохолик ли сте?
– Приемате ли някой от следните медикаменти: инхибитори на протонната помпа (омепразол (Prilosec), Nexium, Prevacid, Protonix), Н2 блокери (ранитидин (Zantac), Pepcid, Tagamet, Axid), метформин (Glucophage), антиконвулсанти (фенитоин (Dilantin), фенобарбитал, Mysoline), калиеви добавки, контрацептиви, колхицин, неомицин, метотрексат, холестирамин (Questran), колестипол (Colestid) или аминосалицилова киселина?

6. Други признаци и симптоми, често свързвани с дефицит на В12

За всеки от изброените тук фактори си отбележете по една точка.

– Страдате ли от умора, липса на енергия или слабост?
– Страдате ли от обща слабост?
– Забелязвате ли загуба на тегло или апетит?
– Страдате ли от болки в гърдите или недостиг на въздух при натоварване (например докато стигнете от леглото до тоалетната или кухнята)?
– Забелязвате ли необичайна бледост, сивкав или лимоненожълт оттенък на кожата си?
– Имате ли възпален, разранен или зачервен език?
– Страдате ли от тинитус (шум в ушите)?
– Ако сте жена, получавали ли сте аномални резултати от цитонамазка (цервикална дисплазия)?
– Страдате ли от безплодие?

Оценка на риска

Нисък риск: под 3 точки
Умерен риск: 3-6 точки
Висок риск: 7 точки и повече

Следващата стъпка

– Ако резултатът ви сочи нисък риск и не страдате от нито едно от медицинските състояния, изброени по-долу, вероятно имате нормални нива на В12. Не забравяйте обаче, че с възрастта те могат да спаднат (т.е. фактът, че днес нямате дефицит, не означава, че такъв няма да се появи след година), така че изследвайте нивата си на В12 ежегодно или по-често, ако се появят симптоми или рискови фактори.

– Ако имате умерен риск, вие се нуждаете от скрининг за В12. Запишете си час при лекаря. Ако проблемът действително се окаже недоимък на В12, ранното му установяване може да доведе до пълно излекуване на симптомите.

– Ако имате висок риск, не губете време. Запишете си първия възможен час при лекаря и се изследвайте. Ако той проявява скептицизъм или нежелание за това, бъдете настоятелни и ли при нужда потърсете друг специалист. Лекарят ви може да изключи и други болестни процеси, наподобяващи кобаламинов дефицит като например хипофункция на щитовидната жлеза.

Специфични медицински състояния, които увеличават риска

Независимо от резултата ви от въпросника по-горе, ние сме убедени, че ако страдате или някога сте страдали от някое от изброените по-долу състояния, трябва възможно най-скоро да се изследвате за дефицит на В12:

– деменция/болест на Алцхаймер;
– множествена склероза;
– аутизъм;
– неврологично заболяване;
– психиатрично заболяване;
– периферна невропатия (свързана с диабет, хронична възпалителна демиелинизираща полиневропатия или друго заболяване);
– анемия (всички форми);
– синдром на придобитата имунна недостатъчност (СПИН);
– зрителен неврит или зрителна атрофия;
– дегенерация на макулата;
– конгестивна сърдечна недостатъчност;
– хиперхомоцистинемия;
– инсулин-зависим диабет (диабет тип I);
– вертиго;
– фибромиалгия;
– синдром на хроничната умора;
– шийна спондилоза;
– импотентност.

Трябва да се изследвате и ако страдате от хронични болки, оклузивно съдово нарушение (преходни исхемични атаки, или микроинсулти), както и ако сте имали церебралносъдов инцидент (инсулт), белодробна емболия, инфаркт на миокарда, коронарна болест на сърцето или дълбока венозна тромбоза. Хората с желязодефицитна анемия, радикулопатия (нервно раздразнение в ръката или крака заради проблем в гърба или шията или вследствие на операция), анамнеза за алкохолизъм или кръвни аномалии като полицитемия или тромбоцитопения, също трябва да се изследват. Дефицитът на витамин В12 може да предизвика признаци и симптоми, наподобяващи или криещи се зад много от тези заболявания. Пациентите с бъбречни проблеми, на диализа или с чернодробни заболявания (например хепатит или алкохолно чернодробно заболяване) трябва да изследват и ММК в урина, защото нарушенията им могат да дадат фалшиво високи резултати за серумен В12.

б12 тест

Ако лекарят ви проявява скептицизъм или нежелание да ви изследва, бъдете настоятелни или при нужда потърсете друг специалист.

Избягвайте самолечението

Много важно е да не се поддавате на изкушението сами да лекувате евентуални симптоми на кобаламинов дефицит. Приемът на В12 преди съответните изследвания ще изкриви резултатите от тях, което ще затрудни поставянето на правилна диагноза и ще попречи на ефективното лечение. Ето защо, ако имате каквито и да било признаци и симптоми на недоимък, първо се изследвайте, преди да си купувате добавки с В12 без рецепта (хапчета, таблетки за смучене, спрейове, за назално приложение или кремове). След скрининга лекарят ще определи дали имате дефицит на В12 и при необходимост ще назначи терапия.

Хората често си мислят, че могат да взимат високи дози В12 няколко дни или седмици, а след това да ги спрат за един месец и да се изследват. Това обаче ще се отрази на резултатите и ще обърка лекарите, защото ще изглежда така, сякаш никога не сте имали недостиг. След като направите изследванията, можете да започнете прием на таблетки за смучене с високи дози В12 без рецепта, докато чакате резултатите, но не и преди това! В зависимост от симптомите и лабораторните находки лекарят ще ви предпише такива таблетки или инжекции.

Ако обаче имате симптоми, но вече приемате мултивитамини или други продукти със съдържание на В12, все пак трябва да се изследвате. Само не започвайте нови добавки, преди да сте направили изследванията, и задължително информирайте лекаря си.

Ако се лекувате с високи дози В12 и забележите подобрение, не ги спирайте. Лекарят може да ви направи допълнителни изследвания или да модифицира терапията (например да ви назначи инжекции) в зависимост от прегледа и симптомите ви.

Какви изследвания са необходими?

Лекарят ще избере един от изброените по-долу методи за установяване на дефицит на В12.

1. В12 (с осъвременени норми – повече от 450 pg/ml, или 332 pmol/l).
2. В12 и ММК в урина
3. В12 и HoloTC
4. В12, ММК и хомоцистеин
5. В12, ММК, HoloTC и хомоцистеин

От книгата А дали не е В12? Епидемия от погрешни диагнози с автори Сали Пачолок и Джефри Стюарт