Горещи факти за Витамин B 12

Витамин В 12 не е плацебо! Това е витамин от групата В – незаменим за живота на всяка клетка и всяка физиологична система в човешкия организъм.

Витамин Б 12Биохимичните тестове за изследване на концентрацията на В12 в серума имат сериозни недостатъци. Към момента, тестът за ниво на В12 в серума дава реални резултати в едва 20% от случаите. Затова ви съветваме независимо от резултатите, при наличие на симптоми за дефицит на В12, започнете веднага лечение.

Лечението с инжекционни и перорални препарати с В12 е напълно съвместимо с всички останали медикаменти и лекарства и не може да попречи на терапията, която провеждате.

Някои лекари не знаят, че големи еритроцити – т.н. мегалоцити, са категоричен белег за дефицит на В12.

Дефицитът на В12 не се наблюдава само в напреднала и старческа възраст – напротив, той е маскиран убиец във всички възрасти – и при бебета и неродени деца.

Много често дефицитът на В12 се придружава от дефицит на желязо и/или фолиева киселина. Добре е нивото на тези три вещества да се изследва едновременно, да не се търси само дефицит на В12. Когато се назначава лечение при дефицит на В12, да бъдат прилагани едновременно В12, желязо и фолиева киселина.

Внимание вегетарианци, вегани и привърженици на макробиотичната диета: вие трябва непременно да приемате добавки на В12, защото в растенията той изобщо не се образува. Слуховете, че се съдържа в някои водорасли (спирулина), дрожди и соеви храни са абсолютно неверни. Там са установени други изомерни форми на В12, които всъщност блокират усвояването на оригиналния кобаламин и не могат по никакъв начин да го заместят в неговата жизненоважна функция.

Уврежданията при деца, които не са лекувани своевременно с В12 поради грешна диагноза, често остават трайни, за цял живот.
Установени са различни генетични „грешки“ в метаболизма на В12 по време на вътреутробното развитие, които водят до трайни неврологични проблеми на плода.
Повечето пациенти с дефицит на В12 се нуждаят от поне една инжекция седмично в продължение на няколко месеца, за да се избегне почти неизбежното връщане на симптомите на дефицит при по-кратките терапевтични курсове.

Повечето психиатри не знаят колко жизненоважен е витамин В12 за психичното здраве на човека. Те считат този витамин за химия, която няма отношение към психиката! Ниски стойности на фолиевата киселина също увраждат психичното ни състояние.

Ако една бебе е родено и кърмено от майка с дефицит на В12, спешно трябва да се започне терапия с В12.
Витамин В12 не може да се предозира! Всички В витамини са водноразтворими и излишъкът веднага се отделя чрез урината. В книгата „А дали не е В12“, която очакваме да излезе на български език в края на лятото, можете да прочетете подробно за начина на усвояване и действие на витамин В12.

Витамин В6 е единственият, който макар и рядко, може да причини проблеми при наднормена концентрация в организма.

Всички витамини В действат като екип. Добре е да се прилагат винаги заедно.
При ниско серумно желязо, приложението на В12, заедно със съответните препарати, съдържащи желязо, е задължително.

Някои пациенти не могат да понасят синтетичните форми на фолиевата киселина (фолат) и на тях трябва да им се назначават натурални препарати.

Ако серумният фолат е нисък, организмът губи повече В12 с урината. В12 се нуждае повече от фолата, отколкото фолата от В12. Те работят ръка за ръка!

Симптомите на дефицит на В12 могат да изчезнат напълно само при навременна диагноза и адекватно лечение.

Последните указания към лекарите за техните пациентите с неврологични оплаквания поради дефицит на В12 са да назначават инжекциите с В12 ежедневно до пълното изчезване на симптомите!
Когато стойностите на В12, фолиевата киселина (В9), В6, В2 и магнезият в кръвния серум са ниски, настъпва трайно увеличение на аминокиселината хомоцистеин. Тя е най-силно токсичното и опасно за човека вещество, което многократно увеличава риска от сърдечно-съдови проблеми – инфаркт, инсулт и други увреждания във всички органи и системи.

Ако ваш кръвен роднина е с диагноза пернициозна анемия, рискът и вие да имате това заболяване, свързано с дефицит на В12, е над 40%. Веднага си направете изследвания!

Приемането на В12 през устата е напълно безполезно, освен в случаите, когато дефицитът на В12 се дължи на вегетарианска или веганска диета.

Приемането на фолиева киселина (В9, фолат) или консумирането на големи количества хранителни продукти, които го съдържат, може да маскира симптомите на В12 дефицит. Внимание бременни! Кажете това на вашия лекар!
Високи дози В12 се прилагат за лечение на отравяне с цианиди.
Ако в анамнезата има данни за хирургична интервенция (вкл. стоматологична), при която е използвана анестезия с азотен оксид (райски газ), съществува сериозна опасност от последващи тежки неврологични увреждания, поради развитие на дефицит на В12!
Повишените нива на В12 в серума – хиперкобаламинемия, са сигнал за скрит В12 дефицит и съществува опасност от множество патологични проблеми.

Много медикаменти нарушават усвояването на В12. Най-важните са оралните противодиабетни средства (метформин, глюкофаж и пр.); препаратите, които потискат стомашната киселинност като пробитор и др.; антихистаминовите препарати; противогърчовите средства, някои антибиотици и др. Много от традиционно изписваните медикаменти нарушават и усвояването на фолиевата киселина.