рак и витамин B12

ЕДНА НЕУДОБНА ИСТИНА или … КАНЦЕРОГЕНЕН ЛИ Е ВИТАМИН В12?

Преди няколко десетилетия фармацевтичната индустрия разпространи умело сред медицинската общност „научната новост“, че витамин В12 е канцерогенен.

В резултат на това, независимо от очевидния абсурд на твърдението, лекарите от всички специалности започнаха да избягват приложението му. Впоследствие мълвата обхвана цялото общество и независимо от липсата на каквито и да е научни доказателства и клинични потвърждения, все още много хора и у нас се страхуват да приемат В12, а в онкологичните отделения лекарите продължават да съветват пациентите си категорично да го избягват. Каква е истината?

Прочетете краткия материал и ще разберете.

Да започнем с общоизвестния медицински факт, че пернициозната анемия – една от формите на дефицит на В12, е свързана с повишен риск от рак на стомаха. В този случай и злокачественото заболяване, и анемията е резултат от автоимунен процес, чрез който организмът атакува собствените си клетки и уврежда т.н. париетални клетки в стомаха. Увредените клетки не могат да произвеждат вътрешен фактор, необходим за усвояването на В12 и солна киселина (необходима за нормалното функциониране на стомаха и усвояването на В12). Автоимунният процес предизвиква едновременно дефицит на В12 и увредени клетки, които могат да се превърнат в ракови.

По-малко известно е обаче, че ниските нива на В12 са рисков фактор и за други форми на рак, които нямат нищо общо с пернициозната анемия. Ето защо хората с дефицит на В12, независимо от причината – непълноценно хранене, дефекти на метаболизма, стомашен байпас, стомашно-чревни операции, контакт с диазотен оксид, употреба на медикаменти, понижаващи нивото на В12 – може би несъзнателно се излагат на риск от злокачествени заболявания.

Една от най-ясните установени връзки е тази между рака на гърдата и недоимъка на В12. Учените в „Джон Хопкинс“ измерват В12 в кръвни проби от жени, дарили кръв, и сравняват резултатите на 195 жени, които впоследствие развиват рак на гърдата, с тези на здрави жени. Установяват, че сред жените след менопауза рискът от рак на гърдата е два до четири пъти по-висок при тези с В12 в най-ниските 20 %, отколкото при останалите.

Други видове рак също се свързват, макар и некатегорично, с дефицита на витамин В12. Сред тях са ракът на маточната шийка, ракът на белите дробове и ракът на устната кухина.

рак и витамин B12

Ниските нива на В12 спомагат за развитието на рак?

Това е вълнуващо откритие, защото профилактичното приемане на В12 намалява риска, а увеличеният му прием след поставяне на диагнозата подпомага оздравителния процес. Приемането на В12 е изключително лесна, но и прекалено ЕВТИНА стъпка и точно там е проблемът. Имате ли представа за размера на цената на препаратите за химио- “терапия“, която се прилага повсеместно, трови и убива, в сравнение с жълтите стотинки, които струват препаратите с В12?

Защо ниските нива на В12 спомагат за развитието на рак? Една от причините е, че организмът се нуждае от големи количества В12, за да може фолиевата киселина да прояви пълноценно физиологичния си ефект. Една от основните задачи на фолата е да синтезира нуклеотидните „тухлички“ на ДНК. Когато фолатът остане неизползваем поради липсата на В12, той не може да си свърши работата.

Това води до дисбаланс в осигуряването на „тухлички“ за ДНК и организмът се принуждава да промени структурата на ДНК, което я прави по-уязвима. Изследванията на проф. Мирко Белянски доказват, че разкъсаните вериги на ДНК – т.н. „дестабилизирана ДНК“ дори и без наличие на мутации, е сериозна крачка към злокачествено клетъчно израждане. Това е увертюрата на рака. Изследванията показват, че разкъсването на хромозомите е в абсолютна зависимост от дефицита на фолат и В12 (или с високи нива на хомоцистеин, които също са резултат от недоимък на витамин В) и че достатъчните добавки с В12 могат да намалят това разкъсване.

Очевидно, вместо да повтаряме измислицата за канцерогенния ефект на В12, трябва да си зададем правилните въпроси:

Възможно ли е дефицитът на В12 да повиши риска от рак?

По-голям ли е рискът да развиете рак, ако нивата ви на В12 са прекалено ниски? Изследванията сочат, че отговорът е „да“. Ето част от заключенията в медицинската литература:

– Учени, изследвали нивата на В12 при жени със и без рак на шийката на матката, установяват, че фолиевата киселина и В12 имат защитен ефект.
– Изследване на човешкия папиломавирус (HPV), свързван с развитието на рак на шийката на матката, установява, че жените с по-ниски нива на В12 са склонни към по-упорити инфекции с HPV .
– Неотдавнашно проучване показа, че рискът от инвазивен рак на шийката на матката е силно повишен при жени с високи нива на хомоцистеин – аминокиселина, която при натрупване уврежда организма. Високият хомоцистеин от своя страна се свързва с ниски нива на фолат, витамин В12 и/или витамин В6.
– Учени от Алабама изследват жени във висок риск от рак на устата поради дъвчене на тютюн или бетел. Оказва се, че тези, които консумират по-малко животински продукти, по-често получават малигнени лезии от останалите, като най-висок е рискът при жените, приемащи малки количества както животински продукти, така и зеленчуци. Резултатът не е учудващ, предвид факта, че В12 от животинските продукти и фолатът от зеленчуците работят ръка за ръка.

Освен това, дефицитът на В12 може да навреди на биологичния процес метилиране, което предизвиква „включване“ на грешни гени или хромозоми или пречи на активирането на правилните. Аномалното метилиране е характерно за клетки в процес на превръщане в ракови, а ученият Санг-Ун Чой отбелязва, че „Хипометилирането на геномната ДНК е често срещан феномен при рака на дебелото черво, белите дробове, стомаха, матката и шийката на матката“. При някои видове се наблюдава и аномално хиперметилиране.

Каква е ролята на правилното метилиране и необходимите за него нутриенти в храната за предотвратяването на рака? Едно изследване показва, че храната с високо съдържание на фолат, нужен за правилното метилиране, се свързва с почти 40 % понижаване на риска от рак на дебелото черво. (Помните, че фолатът действа само в присъствието на витамин В12, така че ако имате дефицит на В12, голяма част от фолата в организма ви ще остава неизползваем.) Друго изследване установява, че високите дози фолиева киселина и витамин В12 забележимо намаляват предраковите клетки в слюнката на пушачите. Трето изследване, този път в Япония, открива, че пушачите, които приемат добавки от В12 и фолиева киселина, показват драстичен обрат в измененията на клетките, свързвани с развитието на рак. Налице са също данни, свързващи неправилното метилиране и бедната на важните за него нутриенти храна с рак на черния дроб, мозъчни тумори в детска възраст, лимфома и рак на панкреаса (10).

Лошото метилиране води и до високи нива на аминокиселината хомоцистеин, която увеличава риска не само за сърдечни заболявания, но може би и за рак (особено от типичните за жените видове). Онкологът Б. Т. Жу отбелязва, че високите нива на хомоцистеин, вследствие недостиг на В12, фолат и/или В6, могат да предизвикат аномално разграждане на естрогените, намаляване на нивата на определен естрогенен метаболит, възпрепятстващ развитието на рак и натрупване на друг със „силен проканцерогенен“ ефект.

„Тази хипотеза – пише той, – предполага, че достатъчният хранителен прием на фолат, витамин В6 и витамин В12 може да намали свързания с хиперхомоцистинемията риск от хормонално злокачествено заболяване“ (11).

Нещо повече: дефицитът на В12 нарушава функциите на имунната система, а неадекватната имунна система не може да ви предпази от раковите клетки. Всъщност проблемите с имунната система, резултат от недоимъка на В12, са свързани не само с рак, но и с други проблеми, които ще разгледаме в следваща статия.

Кога дефицитът на В12 предизвиква фалшиви опасения от рак?

Освен че реално повишава риска от рак, недоимъкът на В12 повишава вероятността да получите неправилна диагноза за предракови лезии, особено при жените. Причината е, че в резултат от този дефицит клетките на лигавицата на шийката на матката се деформират. Тези изменения предизвикват аномален вид на цитонамазката, което често води след себе си допълнителни изследвания и дори ненужни операции.

Ето защо подозрението за предмалигнени клетки в цитонамазката винаги трябва да кара лекаря да назначи подробно изследване за В12, преди да постави окончателна диагноза, като терапия налагат и резултати в сивата зона.

Ето и няколко случая от клиничната практика, цитирани в книгата на Сали Пачолок „А дали не е В12“:

През 2010 г. ни се обади Джена (сега на 39 години), която беше получила тежко увреждане вследствие на недиагностициран дефицит на В12 след стомашен байпас. Нито един от лекарите ѝ не бе назначил добавки с В12 или поне проследяване на статуса. Тя имаше множество признаци и симптоми на недоимък от четири години, но специалистите не го бяха установили. Освен това имаше атипични клетки в цитонамазката, които бяха накарали гинеколога да приложи дилатация и кюретаж и бримкова електрохирургична ексцизия.

Аномалиите в клетките продължиха, докато най-сетне не бе установен тежкият дефицит на В12. Ако само един от лекарите ѝ, в т.ч. гинекологът ѝ, беше запознат с признаците и симптомите на този недоимък, Джена нямаше да остане трайно прикована към инвалидната количка.
Джена е получила подостра комбинирана дегенерация на гръбначния стълб, причинена от късно открития дефицит на В12. Няма чувствителност в краката, пикочният ѝ мехур не функционира нормално заради неврологично увреждане вследствие на недоимъка. В резултат на това тя страда и от задържане на урина, чести инфекции на пикочните пътища и се нуждае от ежедневна катетеризация.

Възможно е атипичните цервикални клетки при жени с дефицит на В12 в крайна сметка да се превърнат в ракови, ако недоимъкът не се лекува. (Това подсказва ясната връзка между дефицита на В12 и рака на маточната шийка.) Ето защо лекарите, които заподозрат възможен недоимък при жени с проблемни цитонамазки, могат не само да им спестят време, пари и стрес, но и да спасят живота поне на някои от тях.


Доц. д-р Мария Папазова по книгата на Сали Пачолок „А дали не е В12“