Списък на възможните признаци и симптоми, произтичащи от недостига на В12

Забележка: Ако имате някой от тези симптоми, това не означава, че непременно страдате от дефицит на В12, понеже те могат да имат различни причини, но със сигурност означава, че лекарят ви трябва да назначи изследвания, за да изключи тази възможност.

Психични изменения

– раздразнителност
– апатия
– сънливост
– подозрителност (параноя)
– промени в характера
– депресия (вкл. следродилна)
– загуба на памет
– деменция и влошаване на интелектуалните способности
– халюцинации
– склонност към насилие
– изоставане в развитието и/или аутистично поведение при децата

Неврологични признаци и симптоми

– аномални усещания (болки, изтръпване и/или схващане на ръцете, краката, торса и др.)
– понижена чувствителност на допир, болка и/или температура
– загуба на чувството за местоположение на тялото
– слабост (в ръцете, краката, торса и др.)
– непохватност (сковани или тромави движения)
– тремор
– симптоми, имитиращи болестта на Паркинсон или множествена склероза (МС)
– спастични мускули
– инконтиненция (на урина и/или изпражнения)
– парализа
– промени в зрението (намаляване или загуба)
– увреждане на зрителния нерв (зрителен неврит, възпаление или атрофия на зрителния нерв)

Съдови проблеми

– преходни исхемични атаки (микроинсулти)
– церебрални съдови инциденти (инсулт)
– коронарна болест на сърцето
– инфаркт на миокарда
– конгестивна сърдечна недостатъчност
– палпитации (сърцебиене и „прескачане на сърцето“)
– ортостатична хипотензия (ниско кръвно налягане в изправено положение, което може да доведе до припадъци и падания)
– дълбока венозна тромбоза (запушване на вена в крака или ръката)
– белодробна тромбемболия (тромб в белия дроб)

Други признаци и симптоми

– недостиг на въздух
– обща слабост
– хронична умора
– загуба на апетит/загуба на тегло или анорексия
– епигастритна болка (лошо храносмилане, усещане за препълване или подуване след консумация на малки или нормални порции)
– гастроинтестинални проблеми (диария, констипация)
– остеопороза
– повишена податливост на инфекции
– незадоволително физическо развитие при новородени и бебета
– тинитус (шум или бучене в ушите)
– витилиго (бели петна по кожата) или обратното, хиперпигментация на кожата
– преждевременно посивяване на косата

Системи, засегнати от дефицита на витамин В12

Неврология

Схващане, изтръпване и/или парене в ръцете, краката или тялото, проблеми с равновесието, трудности при придвижване, падане, слабост, тремор, парализа, объркване, склонност към забравяне, деменция, депресия, психични заболявания, психоза, инконтиненция, импотентност, главоболие, загуба на зрението

Хематология (кръвна система)

Умора, слабост, анемия, задух, уголемен далак или черен дроб, уголемени еритроцити (макроцити), хиперсегментирани неутрофили, овалоцити

Имунология

Трудно заздравяване на рани, повишена податливост на инфекции, повишен риск от рак, затруднено изработване на антитела след ваксинация

Съдова система

Коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда, белодробна емболия, дълбока венозна тромбоза в крайниците, микроинсулти, инсулт

Храносмилателна система

Лошо храносмилане, коремни болки, констипация, диария, гастроезофагеален рефлукс, гастрит, загуба на тегло (при някои)

Мускулно-скелетна система

Фрактури, остеопороза, потисната активност на остеобластите (клетките, изграждащи нова костна маса)

Пикочно-полова система

Аномалии в цитонамазките, уринна инкотиненция, импотентност, безплодие

Много хора се удивяват, че един-единствен медицински проблем – недоимъкът на В12 – може да причини толкова разнообразни симптоми. Причината обаче е проста: В12 има много лица и играе ключови роли за здравето на нервите, мозъка, кръвта, имунната система, формирането на ДНК (молекулната схема за изграждане на веществата, които образуват и поддържат организма ви). Така на практика дефицитът на В12 може да наруши функциите на почти всяка част от тялото ви.

По-конкретно, недостигът на В12 често поразява нервната система, като уврежда мекото мастно вещество, наречено миелин, което обгръща и защитава нервните влакна. Това увреждане (демиелинация), което може да се сравни с разнищване обвивката на електрически проводник, може да ви тласне към загадъчни и стряскащи неврологични проблеми – от схващане, изтръпване или болки в ръцете и краката до загуба на равновесие, загуба на зрение, импотентност или инконтиненция. Тъй като психичното състояние се управлява от мозъка и нервната система демиелинацията, причинена от дефицит на В12, може да доведе и до загуба на паметта, неясно мислене, промени в характера, депресия и дори психоза или деменция. При децата увреждането може да бъде още по-тежко, защото техният мозък продължава да се формира и изисква достатъчно количество В12, за да се развива нормално.

Vitamin B12

Дефицитът на В12 може да наруши функциите на почти всяка част от тялото ви.

Ако дефицитът на В12 продължи, имунната система също става негова жертва, защото не е в състояние да произвежда бели кръвни телца, които да се борят с болестите. Така ставате лесна плячка на вирусните и бактериалните инфекции. Стомашно-чревната система също страда, защото тялото не произвежда достатъчно клетки, с които ефективно да замества чревната лигавица, поради което са възможни диария, гадене или сериозна загуба на апетита. И накрая, с нарастване на дефицита на В12, е много вероятно да чувствате слабост и изтощение заради анемията, която възниква, когато организмът не е в състояние да произвежда достатъчно здрави кръвни клетки, които да пренасят кислород до всички клетки на тялото ви.

Успоредно с това дефицитът на В12 води до нарушаване на важния метаболитен път за детоксикация на потенциално опасната аминокиселина хомоцистеин. Натрупващият се в кръвта хомоцистеин драстично повишава риска от коронарна болест на сърцето, инсулт и тромбози. При бременност високият хомоцистеин увеличава предразположението към прееклампсия – потенциално фатално усложнение.

При жените кръвните аномалии в резултат от дефицита на В12 могат да засегнат лигавицата на матката и шийката и да доведат до цервикална дисплазия (аномални клетки в шийката на матката), които могат да бъдат погрешно взети за предракови. Недостигът на В12 обаче не само наподобява предупредителните знаци на рака, а действително увеличава риска от определени злокачествени заболявания както при мъжете, така и при жените. Пернициозната анемия – класическа форма на дефицит на В12, е значителен рисков фактор за рак на стомаха, а все повече данни говорят и за връзка между ниските нива на В12 и рака на гърдата.

Дотук ви казах много плашещи неща. Милиони хора по целия свят страдат от неустановен дефицит на В12 и вие може да сте един от тях. Ако е така, тази болест може да атакува мозъка, нервната ви система, сърдечно-съдовата и имунната ви система, подлагайки ви на всякакви рискове от деменция като при Алцхаймер до сърдечни заболявания и рак. Не сте в безопасност, дори да ходите на редовни профилактични прегледи, защото лекарят ви може да пропусне вярната диагноза, докато не е станало твърде късно. А ако сте жена и не откриете навреме дефицита си на В12, дори децата ви могат да получат трайно увреждане на тялото и мозъка.

Това е лошата новина. Добрата е, че ако бъде уловен навреме, дефицитът на В12 е едно от най-лесно лечимите нарушения, които светът познава. Много хора, които някога са страдали от дефицит на В12, казват, че тази диагноза е била най-хубавото нещо, което им се е случило, защото се е оказало, че „нелечимите“ симптоми на невропатия, слабост, безплодие, множествена склероза, депресия и други проблеми, които са ги измъчвали, всъщност са напълно лечими.

В този сайт ще споделим историите на много хора, проходили, след като са били приковани към легло…Хора, избавили се от мъчителни болки в краката и гърба…Хора, излекувани от загуба на паметта, депресия, шизофренични симптоми и дори деменция…Хора, които вече не се нуждаят от кръвопреливания заради загадъчна анемия… Хора, заченали здрави бебета след терапия с В12…и дори деца със забавено развитие или аутизъм, отбелязали чудотворен напредък след откриването и коригирането на нивото им на В12. Всички тези хора са преживели драматично подобрение след най-простото и безопасно лечение: няколко инжекции (или в някои случаи, хапчета) с мегадози от витамин В12.

Лошата новина е, че дефицитът на В12 не се отичта от лекарите, може да доведе до тежки нарушения, които засягат всички органи и системи и имитират всякакви диагнози и може да застраши или отнеме живота ви.
Добрата новина е, че ако бъде уловен навреме, дефицитът на В12 е едно от най-лесно лечимите нарушения, които светът познава.